3 juni 2011

Intervju med Hans-Ulrich Grimm om "Naturliga Aromer"

(Hans-Ulrich GRIMM)

Vi pratar mycket om tillsatser men inte så mycket om aromer, även naturliga aromer utan certifiering, kan vara konstigt även i ekologisk mat. Vi kan lära oss lite mer med Hans-Ulrich GRIMM...

Du har varit journalist för den välkända tidskriften der Spiegel. Hur började ditt intresse att undersöka om matindustrin?

-Jag var intresserad av god mat, goda viner, fina restauranger och god matlagning sedan jag var student, så jag fortsatte att undersöka dessa ämnen när jag var journalist för der spiegel. Jag reste till internationella matmässor, bondgårdar, kongresser och fann att den moderna matproduktionen inte har något att göra med de scenarion vi ser på tv reklam. Det är en parallellvärld med egna lagar och risker.


I vilka speciella matfrågor har du undersökt och hur många böcker har du skrivit?

-Mestadels om matindustrin och vad vi kallar western diet och relaterade hälsorisker. Mitt första ämne var hur konsumenten är lurad av industriella smaker i mat, läsk. Jag har skrivit 12 böcker och de har publicerats i Tyskland, Frankrike, Italien, Taiwan, Japan, Korea, Polen, Ungern och Tjeckien.


Vad har du fått för respons om dina undersökningar från folk i allmänhet och från matindustrin?

-Läsarna är väldigt nöjda, de förändrar deras liv, diet. De mår bättre känner sig gladare och för barnen går det bättre i skolan...
Jag överdriver inte. Man kan läsa omdömen på Amazon om detta. De förändrar deras liv även fast jag aldrig gett några råd utan endast rapporterat fakta. Matindustrin ger sällan någon respons. En gång hyrde Masterfoods en advokat för att stoppa reklam min bok om husdjursmat och djurmatning men boken har publicerats precis som jag skrivit den. Ibland kan matindustrin avbeställa reklam i tidningar där jag skrivit artiklar.


Du har skrivit en bok som handlar om aromer i mat. Kan du berätta om dessa?

-De är de viktigaste tillsatserna i mat. Det skulle vara mycket tillverkad mat som man i allmänhet inte skulle äta om det inte vore för kemiska smaker som tillsats. I Tyskland är mer än hälften av matkonsumtionen som innehåller dessa typer aromer.


Du har upplyst oss om att naturliga aromer inte nödvändigtvis är vad vi tror. Ge något exempel.

-Mitt favoritexempel: De tar sågspån för att tillverka jordgubbssmak. Och de kallar detta naturlig smak-naturlig arom i ingredienserna eftersom trä kommer från naturen.


Hur vet man vad som kommer från äkta frukter, örter m.m. och vad som tillverkats syntetiskt?

-Om man går till affären och att man köper jordgubbar, äpplen eller kyckling kan man vara säker på att de är riktiga. Om man köper något från stora matproducenter så kan man inte vara säker hur stor del som är naturlig. Anledningen är att matindustrin har problem med naturen. Naturen betyder att mat ruttnar inom ett par dagar. Matindustrin behöver att mat ska hålla betydligt längre, ibland mer än ett år.
Det betyder att de måste gå emot naturen.


Behöver vi att vara misstänksamma mot aromer? Har de betydelse för våra matvanor och hälsa?

-Ja, självklart ljuder de. De berättar fel saker om innehållet i produkter. Om man köper en yoghurt med jordgubbssmak och smaken är tillverkad av sågspån så tar din kropp inte upp någon substans från jordgubben så den får mindre än vad den väntat sig att få. Du måste äta mer och i sin tur bli överviktig. Aromindustrin själva har medgivit att aromer kan vara en anledning till fetma.


I ekologiska certifierade produkter är det vanligt att se naturliga aromer. Kan det vara samma aromer som kan hittas i konventionella
produkter?

-De är samma kemikalier och de används på samma sätt och de lurar oss likaväl. Jag tycker ekologiskt är mycket bra men enbart för att en produkt är ekologiskt certifierad är det ingen garanti att du får smaken från en riktigt produkt, t ex som jordgubbar som jag diskuterade tidigare.


Vet du hur många fejkade aromer som finns?

-De berättar inte detta exakt. Eftersom det är en hemlighet mellan aromföretagen och matindustrin. Men det finns omkring 2800 kemiska aromer, de är basen för 7000 olika smaker. T ex att skapa smak av kyckling behöver man 12 olika kemiska aromer och man kan kalla dessa naturligt identiska även om riktig kyckling smak kommer från 600 olika substanser.


                              m.m

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar