Maltodextrin farligt !
I buljonger, i chips, i mjölk pulver (från ko eller vegetabilisk), i ost... Maltodextrin finns i många produkter, även i ekologiskt certifierade. Många amerikanska föreningar varnar mot denna tillsatts men vad är det och varför? i vilka ekologiska produkter finns det?
Att få maltodextrin måste man göra en hydrolys av stärkelse (vete, majs eller potatis). Det isolerar kolhydraterna som blir huvud element i olycka former (glukos, maltose, maltriose, oligiside och polyoside).
Mängden av dessa socker beror på hydrolys grader.
Men maltodextrin används inte som sötningsmedel därför detta sötningsstyrkan är väldig låg även om GI är högt (GIs skalan : maltodextrin = 105 / glukos = 100).
I mat, i läkemedel är detta ett hjälpämne. Det är mycket bra att som svullnad, bindemedel, stödsmedel och att fixa arom på produkt (smakförstärkare).
Om folk som tränar mycket på gym publiceras flera försiktighetsåtgärder i Europa, i America menar flera läkare och föreningar att det är färlighet. Heart American Health Association anklagar det för hjärta, njure, lever problem (till cancer), övervikt m.m. Det verkar som att maltodextrin har samma effekter på kroppen som MSG (Glutamat).
För direkta effekter på kroppen måste vi nämna HYPOGLYKEMI (även om det är salt mat !!) därför maltodextrins höga GI (mer än glukos !!!).
Maltodextrin kan vara ekologisk certifierad (om det är från ekologiskt certifierad produkter och transformation är mekanisk). Det blir då tyvärr möjligt att använda i ekologisk certifierad mat.
Tveka inte att ta bort alla produkter som innehåller Maltodextrin. Det är fullt möjligt att göra bra produkt utan det, så är det synd att ta risken.
Och Vi måste undvika det till bebis och barn!
listan icke-uttömmande av ekologiska produkter som innehåller Maltodextrin :
- GårdsChips med smak (grill / creme fraice)
- Marigold tärningar buljong läg salthat
- Marigold tärningar buljong utan jäst
- BioFood buljong utan jäst / socker (maltodextrin är den andra ingrediens...)
- Ecomil mandelgrädde
- Ecomil hasselnötmjölk
- Ecomil valnötsmjölk
- Ecomil mandeldryck
- Provamel mandeldryck
- Provamel sojamjölk (osötad kalcium / banan / choklad / ...)
- Soyatoo matlagning och vispbar söt grädde
- Soyatoo spraygrädde
- Holle modersmjölksersättning
- Holle dinkelgröt
- Holle spädbarnsnäring tärningar buljong läg salthat
- Hipp fullkornsgröt med äpple
- Babybio tillskottsblandning
- Viana ölkorv
- Viana döner kebab
- Tofutti ost skivad (mozzarella / cheddar)
- Hälsans Kök grönsaksburgare
- Amaizin tortillawraps
m.m
I buljonger, i chips, i mjölk pulver (från ko eller vegetabilisk), i ost... Maltodextrin finns i många produkter, även i ekologiskt certifierade. Många amerikanska föreningar varnar mot denna tillsatts men vad är det och varför? i vilka ekologiska produkter finns det?
Att få maltodextrin måste man göra en hydrolys av stärkelse (vete, majs eller potatis). Det isolerar kolhydraterna som blir huvud element i olycka former (glukos, maltose, maltriose, oligiside och polyoside).
Mängden av dessa socker beror på hydrolys grader.
Men maltodextrin används inte som sötningsmedel därför detta sötningsstyrkan är väldig låg även om GI är högt (GIs skalan : maltodextrin = 105 / glukos = 100).
I mat, i läkemedel är detta ett hjälpämne. Det är mycket bra att som svullnad, bindemedel, stödsmedel och att fixa arom på produkt (smakförstärkare).
Om folk som tränar mycket på gym publiceras flera försiktighetsåtgärder i Europa, i America menar flera läkare och föreningar att det är färlighet. Heart American Health Association anklagar det för hjärta, njure, lever problem (till cancer), övervikt m.m. Det verkar som att maltodextrin har samma effekter på kroppen som MSG (Glutamat).
För direkta effekter på kroppen måste vi nämna HYPOGLYKEMI (även om det är salt mat !!) därför maltodextrins höga GI (mer än glukos !!!).
Maltodextrin kan vara ekologisk certifierad (om det är från ekologiskt certifierad produkter och transformation är mekanisk). Det blir då tyvärr möjligt att använda i ekologisk certifierad mat.
Tveka inte att ta bort alla produkter som innehåller Maltodextrin. Det är fullt möjligt att göra bra produkt utan det, så är det synd att ta risken.
Och Vi måste undvika det till bebis och barn!
listan icke-uttömmande av ekologiska produkter som innehåller Maltodextrin :
- GårdsChips med smak (grill / creme fraice)
- Marigold tärningar buljong läg salthat
- Marigold tärningar buljong utan jäst
- BioFood buljong utan jäst / socker (maltodextrin är den andra ingrediens...)
- Ecomil mandelgrädde
- Ecomil hasselnötmjölk
- Ecomil valnötsmjölk
- Ecomil mandeldryck
- Provamel mandeldryck
- Provamel sojamjölk (osötad kalcium / banan / choklad / ...)
- Soyatoo matlagning och vispbar söt grädde
- Soyatoo spraygrädde
- Holle modersmjölksersättning
- Holle dinkelgröt
- Holle spädbarnsnäring tärningar buljong läg salthat
- Hipp fullkornsgröt med äpple
- Babybio tillskottsblandning
- Viana ölkorv
- Viana döner kebab
- Tofutti ost skivad (mozzarella / cheddar)
- Hälsans Kök grönsaksburgare
- Amaizin tortillawraps
m.m
maltodextrin
Ja, det stämmer. Maltodextrin är en skräpmatingrediens.
SvaraRaderaAlla ni kloka kolhydratmedvetna ! Läs Doc. Ralf Sundbergs bok "Forskningsfusket" om hur läkemedel och näringsrekommendationerna har tagit form via subventioneringen av forskning, ökat utbredning av skräpmat,fetmaepidemi...
SvaraRaderaKöpte på ICA en burk stevia, trodde det var verkligt bra att slippa socker.Nu tog jag fram den och såg att det var Hermesetas med maltodextrin. Fy,efter att ha läst om detta märke,tänker jag slänga burken. Tur det finns folk som vet och är insatta. Vi vill ju äta och dricka nyttiga, ogiftiga ämnen. Tack
SvaraRaderaOch jag har köpt en burk på Coop med något jag trodde bara innehöll Stevia. Upptäcker att det är utfyllt med bulkmedel maltodextrin "för att det ska bli lättare att dosera" enligt Canderels kundtjänst! Usch!
SvaraRaderaAXA Havreflakes innehåller maltodextrin
SvaraRaderaBasica, basiskt granulat från Hälsokosten, innehåller inga sötningsmedel står det. Men mjölksocker finns med som nr 1 och maltodextrin som nr 7 av 12. Kvittar väl om de är med som utfyllnad, det räknas ändå till dolda sockerfällor. Lurendrejeri.
SvaraRaderaDet finns ju i Sempers välling!!! Inte många märken som inte har med det och i norrlands inland är det svårt att hitta utan...
SvaraRaderaSanta Marias "Organic" citronpeppar innehåller dessutom det. Varför!!
SvaraRaderaDet kan också agera som en smakförstärkare. Därav sin plats i Santa Maria...
SvaraRaderaHar börjat leta efter ekologiskt boulijong utan jäst och utan maltodextrin. ??? Nån som har hittat?
SvaraRaderaJag har hittade 2 sorter buljonger utan jäst och utan maltodextrin, en av Rapunzel och en av La Finestra Sul Cielo!
RaderaHoliday Dipmix
SvaraRaderaDipmix med en mild paprika- och löksmak.
Innehåll: Maltodextrin, salt (16.5 %), paprikabitar, paprikapulver, modifierad potatisstärkelse, socker, lökpulver, jästextrakt, smakförstärkare (natriumglutamat), druvsocker, kryddor (vitlök, vitpeppar, kajennpeppar), surhetsreglerande medel (askorbinsyra), aromer.
Tänk att sånt här får säljas.
SvaraRaderaKom att tänka på Herbalife produkter "som ska vara nyttigt". Vissa av deras drycker är huvudbaserade på maltodextrin! Tyvärr framgår aldrig i 99,9% av alla innehållsdeklarationer hur produkter är framställda, kemiskt eller mekaniskt. T ex citron syra! Hur vet man att den är äkta, eller framställd av svartmögel?! För mig är det hur som helst lätt att välja - jag väljer helt naturlig mat.
SvaraRaderaJoakim K