15 juli 2012

Mat Kombination Tänk (MKT) punkterna

Vi kan undra om anledningen varför vi äter när man tittar på vad en diet betyder. En diet tar alltid bort en del av "näring". Till exempel med LCHF är det kolhydrater, med bara rå diet gör det att matsmältningen blir väldigt lätt, för lätt, så att kroppen inte hinner ta upp all näring m.m. Första funktionen med att äta mat är att ge kroppen och cellerna vad den behöver för att fungera. Protein, fett och kolhydrater behöver vi och alla tre i samma måltid för att ge oss optimal näring, aminosyror, fett syror, mineraler... Men all mat behöver inte samma typ av matsmälting. Så med Mat kombination Tänk gäller det att göra så bra som möjligt för att få optimal näring och balans med syra och basisk miljö.
1 - ät endast ekologisk certifierad mat som är av bra kvalitet
Ekologisk : många pratar om skillnaderna med vitaminer mellan ekologisk och ej ekologisk. Men väldigt få tänker på partiklar som finns på och i produkter som har fått bekämpningsmedel eller andra kemikalier. Det är något som, i bästa fall, kroppen tar tid och energi att göra sig av med och därigenom ta mindre hand om näring och vitaminer av mat. I värsta fall kan kroppen inte ta bort de och så lagrar de sig i någonstans i kroppen som på sikt kan leda till något mindre behagligt.
Bra kvalitet : att äta till exempel tomater som har växt i växthus. Utan jord får du ingen näring. En ekologisk först kallpressad olja rik på omega 3 i ofärgad flaska får du i dig dåliga fetter m.m.

2 - respektera kombinationen mellan protein (kraftiga / lätta) med stärkelse (kraftiga / lätta) och andra "familjer" av mat.
Protein är viktigt för att få aminosyror (till DNA, m.m), kolhydrater (stärkelse) är det enklaste sättet för kroppen att hämta energi. 
Protein matsmältning är i syra miljö och kolhydrater matsmältning är i basisk miljö.

MKT är nyckeln till en matsmältning som är så bra som möjligt med 8 "familjer":
- kraftig protein
- lätt protein
- kraftig stärkelse
- lätta kolhydrater
- fetter (nödvändiga men inte att överdriva med)
- frukter
- grönsaker
- speciell sorts mat (socker, honung, ...)

3 - blanda syra och basisk mat
I det moderna livet kan många saker och anledningar bidra till att det blir syra i kroppen (mat, stress, trötthet...), För mycket syra ger fria radikaler (syra PH sv kroppen miljö). Detta leder till att kroppen blir mer känslig för sjukdomar. Men att äta bara basisk mat är inte bra det heller.
Att balansera syrligheten måste vi samtidigt äta alkalin / basisk mat som heter alkinande.
det finns 3 kategorier av mat
- surgörande 
- alkalinande
- syra mat (som är beroende av människors surgörande eller alkisering)

4 - bra vatten är viktigt
Vatten ska helst ha så lite mineraler som möjligt. Vatten ska vara fuktande. Mineraler (kalcium, potassium m.m) gör det jobbigt för kroppen.
Måltider ska vara utan "dryck". Vatten ska drickas mellan måltider.

5 - tänk på hur maten är förpackad och hur förberedningen av maten går till
Mat i förpackning ger en "överföring". Till exempel mat i aluminium burk får partiklar (som vi inte kan se) av aluminium. Aluminium är inte bra därför att det är en lättmetall som kroppen har väldigt svårt att ta bort och delar av detta ämne hamnar på ben eller på hjärnan.) Samma gäller med plast som innehåller Bisphenol A...

Hur du lagar mat är viktigt för att få effektiv näring. Först gäller det att ta bort microvågsugnen som gör att du äter "död mat". Även att äta även "konstiga" saker (en undersökning visade till exempel DNA av mjölk får en okänd DNA kedja)
Försök att koka grönsaker utan vatten (en del av vitaminerna försvinner i vatten) m.m. Det finns kastruller som kan detta.

De här 5 punkterna är viktiga att följa för att få optimiserad näring och att få mycket mindre avfall som stannar i kroppen och driver till skadliga effekter på lång eller kort sikt.


Biocoop är ett av de största nätverken av ekologiska butiker i Frankrike. Att köpa hos dessa butiker är vi säkra på att hitta endast ekologiska certifierade produkter med hög kvalité. Jag hoppas liknande nätverk kommer att finnas i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar