7 juni 2012

Sant / Falskt om Honung


Favorit produkten från flera civilizationer under väldigt lång tid, honung, har glömts bort lite på senare tid.
Men när vi ser att många bakterier blir okänslig mot kemisk / syntetisk antibiotika, så visar mycket forskning att honungar är effektiva. Så nu får honung åter igen fokus. Men om det är en helt underbar produkt måste man veta att det finns olika sorter av honung och att det är stor skillnad mellan ekologisk certifierad och ocertifierad honung, och även att ekologisk honungar inte har samma kvalitet.

Här finns några svar på vanliga frågor:

Bin kan inte gå på växter / örter som har fått bekämpningsmedel eller giftiga medel då de dör om de går på dem.
FALSKT
Bin kan ta pollen av blommor, växter m.m som har fått bekämpningsmedel, det finns några bekämpningsmedel som dödar bin men det sker inte direkt.

Honung är helt naturligt och innehåller aldrig gift eller bekämpningsmedel.
FALSKT
Pollen som har tagits av växter som har fått gift / bekämpningsmedel innehåller gift. Bin förvandlar pollen i honung så när det finns gift i, så stannar gift i.

Fabriker och vägar kan förgifta växter omkring så honungen påverkas.
SANT
Det finns många orsaker som kan ge "gift" till honung, som vi inte tänker på.

Vi kan inte vara säker på att bin bara går på ogiftiga växter.
FALSKT
Bin går 3 kilometer i extrema situationer från bikupan, de går som mest ca 1 km eller 2 km max. Att få ekologisk certifiering på bikupan så måste man vara minst 3 km från föroreningar som till exempel en stor väg, fabriker eller ett fält som inte är ekologiskt certifierad.

Det finns ingen skillnad mellan ekologisk certifierad honung och vanlig honung.
FALSKT
Med en honung som är ekologisk certifierad är du säker på att det inte innehåller dåliga "saker" och att det inte finns tillsatser.

All ekologisk honung har samma kvalitet.
FALSKT
Många forskningar har visat att bin är känsliga mot stress. Om de inte får en bra atmosfär tillverkar de inte samma kvalitet. Så det påverkar alltså skillnaden utav effekter med produkterna (honung, eller propolis eller bidrottningsgelé)
Sedan om många lämnar honung till bin för mat på vintern så ger andra socker, som inte är den bästa maten för bin och kan ha en effekt hur de arbetar när tiden kommer när de ska börja arbeta. Socker som mat måste vara endast i speciella fall.

En ekologisk certifierad honung kan uppvärmas
SANT
Sedan 2006, kan ekologisk certifierad honung vara uppvärmd (70 eller 80 grader)

Uppvärmd honung har samma kraft som en rå honung.
FALSKT
När du uppvärmer honung försvinner några vitaminer och många enzymer (diastase), så du får mindre positiva effekter och honung, som är en mat som är mycket bra för matsmältning, blir svår för matsmältningen och alla bra effekter för tarm går bort.

Jag kan se om en honung att varit uppvärmd
SANT
Du kan se detta med konsistensen (blir flytande) och färg (blir mörkare).
(Se nedan gällande akacia honung)
Det finns få honungar som stannar länge perfekt flytande i original form.

Alla sorter av ekologiska råa honungar har samma hälsosamma effekter
SANT och FALSKT
I alla sorter hittar vi vanliga effekter som finns nedan (till exempel : stimulerar immunförsvar, ger näring, bra för tarm, anti bakteriell, anti septisk...) men varje får specifika egenskaper som ofta är specifikation av växter (apelsin honung är en bra och lugnande, hagtorn honung agerar på hjärta...). Finn alla extra effekter nedan.

Det finns honung som är hälsosammare än andra
FALSKT
en honung, om ekologisk certifierad och rå, har alla bra effekter som en honung måste ha, sedan är det bra att variera dem för att ge till kroppen alla olika effekter som de har, och att njuta av otroliga olika smaker.

Honung är den enda bi produkten som är hälsosam.
FALSKT
Propolis och bidrottningsgelé har också många hälsosamma effekter och kan t.o.m. vara mer effektiva.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar